Nieuws overzicht
Nieuws overzicht
gratis met De Lijn t.e.m. 31/08/2015
Lees meer over de nieuwe tarieven, abonnementen en MOBIB-kaart.

Ouderen rijden gratis met De Lijn tot en met 31 augustus 2015
65-plussers kunnen tot en met 31 augustus 2015 gratis met De Lijn blijven rijden. Vanaf 1 september 2015 moeten ze betalen voor hun rit. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen, is een jaarabonnement het voordeligst.

Een standaardbiljet voor een enkele rit kost vanaf 1 februari 2015 3 euro, een sms-ticket 1,80 euro (+ 0,15 euro voor de aanvraag-sms) en met een Lijnkaart betaal je 1,40 euro. Het ticket is één uur geldig. Je mag als reiziger tijdens dat uur onbeperkt overstappen. Overschrijd je dat uur, dan mag je niet meer overstappen maar wel je rit afmaken. Het zonetarief wordt volledig afgeschaft.

Sociale correctie voor abonnementen
Mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming (VT) hebben een jaarabonnement voor 50 euro. Vroeger was dit slechts 38 euro. Bij de MIVB (Brussel) en TEC (Wallonië) is het abonnement nog steeds gratis voor personen met een VT.
Mensen met een vervoersgarantie (VG) betalen slechts 40 euro. Om recht te hebben op dit laatste abonnement moet je een leefloon, gewaarborgd inkomen of inkomensgarantie voor ouderen ontvangen. Ook asielzoekers en jongeren in een voorziening van de Bijzondere Jeugdzorg kunnen zo’n abonnement  aan verminderde prijs krijgen.
Personen met een handicap rijden nog steeds gratis.

MOBIB-kaart en andere vervoersaanbieders
Heel wat 65-plussers in Vlaanderen beschikken reeds over een MOBIB-kaart van De Lijn waarop hun 65+-abonnement staat.
Sinds 8 december 2014 is het mogelijk om op deze MOBIB-kaart ook vervoerbewijzen van de MIVB op te laden. Voorlopig gaat het enkel over het 65+-abonnement en de 10 rittenkaart. Deze vervoerbewijzen kunnen aangekocht worden bij de verkooppunten BOOTIK & KIOSK en de verkoopautomaten GO van de MIVB. Zij worden dan meteen op de MOBIB-kaart van De Lijn opgeladen.

 

Terug naar overzicht