Nieuws overzicht
Nieuws overzicht
Reactie op aanslag

De gewelddadige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo heeft ons allen diep geraakt. Zwijgen is vandaag voor niemand een optie. Alle uitingen samen zorgen voor een eensluidende en krachtige veroordeling. Niemand kan ooit aanvaarden dat gedachten en meningen worden bestreden met geweld, laat staan met moord. De komende uren en dagen zullen straffe analyses en scherpe terechtwijzigingen elkaar opvolgen. Waarden en normen worden op de schop genomen. Na de eerste reacties van ongeloof en angst zoekt onze samenleving naar antwoorden. Manieren om dit te plaatsen voor onszelf, onze kinderen, onze naasten.

Liggen samenlevingsproblemen aan de basis? Wat heeft dit met religie te maken? Heeft vrije meningsuiting grenzen? Kennen we elkaar, elkaars denkbeelden en gevoelens nog? De vreselijke aanslag brengt duidelijk dieperliggende vragen aan de oppervlakte. De vragen die we ons stellen, moeten we ook beantwoorden, ook al houden ze niet noodzakelijk verband met het brute geweld. Ieder verwerkt het geweld op zijn eigen manier, maar voor antwoorden en oplossingen hebben we elkaar nodig, om samen de straffe analyses en goedkope terechtwijzingen te overstijgen.


Sociale organisaties hebben een cruciale rol te spelen in het organiseren van overleg waarop gedragen antwoorden worden gezocht, met respect voor ieders mening, overtuiging en analyse. Ook beweging.net zal initiatief nemen zodat wie zich geroepen voelt, van gedachten kan wisselen over de dieperliggende maatschappelijke vragen die ze oproepen.
Het debat over religie, vrije meningsuiting, insluiting/uitsluiting en samenlevingsproblemen kan geen individu, organisatie, religie of land alleen voeren. Niemand apart kent de antwoorden van overmorgen.


Ik reken daarbij op alle vrienden van beweging.net, alle leden, vrijwilligers, sympathisanten en beroepskrachten. Niet alleen om aan te sluiten bij de algemene verontwaardiging en zo dat signaal krachtiger te maken, maar ook om te blijven investeren in gesprek met elkaar en betrokkenheid bij elkaars leven, overtuigingen en opinies. Omdat zwijgen en toekijken geen optie is.

Warme groet
Patrick Develtere
voorzitter beweging.net

 

Terug naar overzicht