Nieuws overzicht
Nieuws overzicht
In memoriam - Marcel Van Mol
Algemeen voorzitter OKRA-SPORT (2013 2016)

In memoriam -  Marcel Van Mol

Algemeen voorzitter OKRA-SPORT (2013 – 2016)

Marcel,

Ruim drie jaar geleden werd je, vanuit Oost-Vlaamse hoek, voorgedragen als kandidaat om Frans Beunens op te volgen als Algemeen voorzitter van OKRA-SPORT. Voor ons, de beroepskrachten van de sportfederatie, was je een nobele onbekende. Nochtans was je toen al even actief als OKRA-reisleider. Eerlijk… we hadden een zeker voorbehoud. Ondertussen kenden we je achtergrond: ACV-secretaris in de Rupelstreek, nadien aan de wieg van Sporta, de vakbond voor professionele en amateursporters.  Echt overtuigen…  Was het  dat je een onbekende factor was? Dat je al een tijdje weg was uit de sportwereld? Of dat we je niet zelf ontdekten? Het zal wel een kleinmenselijk trekje van ons zijn.

Vanaf het eerste moment won je ons vertrouwen. Met je aangeboren flair en charme, je gemeende interesse en het vertrouwen dat je schonk werd je op 18 maart 2013 dan ook unaniem verkozen als Algemeen voorzitter. Zonder twijfel werd je direct ‘onze’ voorzitter.

Telkens weer viel op hoe aimabel je was. Wanneer je hier in onze thuishaven Aeropolis rondliep hoorden we steeds ‘Marcel, hoe is ‘t?’ of gewoon ‘Dag Marcel’. Je kende zowel de poetsvrouw als de hoogste pief bij naam. Je sprak hen aan en zij jou. Een woordje hier, een woordje daar. Iedereen voelde zich gewaardeerd met jou in de buurt. Elke mens gelijk. Dan keken we je bewonderend na: ziedaar… ‘onze’ voorzitter.

Opvallend vond ik ook dat je me wel eens raad vroeg over zaken waar ik niet direct iets te maken had. Het overviel me soms wel. Jij met al je ervaring, ik als snotneus. ‘Elke mening telt’, leek wel je devies. Dat klinkt als ‘Elke club telt’, het eerste project die je enthousiast aanstuurde. Nadien volgden de cursussen ‘Veilig elektrisch fietsen’ en de studie rond de ‘positionering van OKRA-SPORT in het landschap van de sportfederaties in Vlaanderen. Ook op regionale of provinciale sportdagen kon ik je dikwijls spotten. Weten wat leeft… zei je dan. Toch een krak, ‘onze’ voorzitter.

We schrokken ons rot toen we bericht kregen dat ze je gerepatrieerd hadden vanuit Spanje. Fris als een hoentje leek je toen je vertrok. Doodziek kwam je terug. Nadien was de gezondheid nooit meer optimaal. Al bleef je je tweehonderd procent engageren. Je kwam langs als de ziekte het toeliet, anders belde of mailde je wel. We bleven in contact met ‘onze voorzitter’.

De laatste twee weken was dat niet meer mogelijk. Te fel verzwakt, te zwaar afgetakeld. Een strijd die je niet meer winnen kon. Maar, voorzitter, zoals je zelf zei tijdens het promotiefilmpje van ‘Elke club telt’: ‘Jij maakt(e) een wereld van verschil.’.

Ann, Nele, Katleen, Ingrid en Wim

Hieronder vindt u de rouwbrief:

Download documenten :
Rouwbrief Marcel Van Mol

Terug naar overzicht