Nieuws overzicht
Nieuws overzicht
Open brief
Jan Vandecasteele is woedend over de titel van het nieuwe boek van Peter Dedecker. Zijn open brief kan je hier lezen.
Een zuil van zelfbediening, dat is de titel van het boek van Peter Dedecker. Daarmee viseert hij ondermeer opnieuw de Christelijke Arbeidersbeweging waar OKRA een partnerorganisatie van is. Ik ben woedend over deze titel. Met een zin als dit haalt Dedecker het dagelijkse waardevolle werk van 15 000 OKRA-vrijwilligers onderuit en bij uitbreiding dat van alle vrijwilligers van de Christelijke Arbeidersbeweging. 

12 255 vrijwilligers die samen jaarlijks 1 793 207 huisbezoeken afleggen aan OKRA-leden, dat zijn geen zelfbedieners, mijnheer Dedecker. 

Alle 5 103 leden in woonzorgcentra krijgen maandelijks minstens 1 bezoek van een OKRA-vrijwilliger. Die bewoners van woonzorgcentra een aangename leeftijd bezorgen, dat doen vrijwilligers niet uit zelfbediening, mijnheer Dedecker. 

14 577 vrijwilligers die in het voorbije jaar 9 097 ontmoetingsactiviteiten organiseren voor 505 318 deelnemers, dat zijn geen zelfbedieners, mijnheer Dedecker. 

14 577 vrijwilligers die 4 523 culturele activiteiten opzetten voor 148 215 deelnemers, dat is geen zelfbediening, mijnheer Dedecker. 

14 577 vrijwilligers die de belangen van ouderen verdedigen, in 1 465 activiteiten voor 17 694 deelnemers, die doen dat niet uit zelfbediening, mijnheer Dedecker. 

Tenzij u aanstoot neemt aan de kop koffie en het stuk taart. Maar ik vermoed dat u het daar niet over heeft. 

U mag deze vrijwillige inzet allemaal waardeloos vinden. U mag dit belachelijk vinden. U mag zelfs deze ‘naïevelingen’ uitlachen. Dat is uw democratische recht. Maar al deze vrijwilligers profiteurs noemen, dat is een grove leugen. Dat pik ik niet. 

U wil vooral sterke, kritische en krachtige organisaties raken. U mag er een andere mening op nahouden. Maar zeg dat dan ook en onderbouw dit met steekhoudende argumenten. En niet met leugens, verkeerde interpretaties en verdraaiingen. De duidelijkheid boven de leugens en mist zou u sieren. Door een titel te kiezen als "Een zuil van zelfbediening" raakt u iedereen die betrokken is bij de christelijke arbeidersbeweging. Als u spreekt over ‘de zuil’ dan spreekt u over alle vrijwilligers, alle beroepskrachten, dat is iedereen die zich inzet voor een sociaal-rechtvaardige en kwaliteitsvolle samenleving. 

Ik ben woest. De OKRA-vrijwilligers en beroepskrachten die zich dagelijks inzetten om ouderen in de samenleving een volwaardige rol te laten spelen, verdienen het niet om als zelfbediener neergezet te worden. Ze verdienen respect, net als ieder ander die zich inzet voor een warme, solidaire en duurzame samenleving. 

Jan Vandecasteele, Algemeen secretaris OKRA
Terug naar overzicht